Ahşap Kutu Özellikleri

Ahşap Kutu Özellikleri

Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilmekte olan lifli, heterojen ve anizotrop bir dokuya sahip organik merkezli bir yapı malzemesidir. Ahşap, en eski yapı malzemelerinden bir tanesidir. İnsanoğlu ahşabı eski dönemlerden beri barınma ve korunma amaçlı biçimde kullanmaktadır. Günümüzde ormanların çeşitli sebeplerle azalması, yerine yenisinin yetiştirilememesi veya geç yetişme durumu ahşabın değerini arttırmıştır. Ahşap; çatı gereçleri, doğrama ve kaplama malzemesi, kalıp ve iskelelerde taşıyıcı ve dekoratif malzeme şeklinde kullanılmaktadır. Bunun yanında bugün ahşabın atıkları olan yonga, talaş ve tozlarından da üretilmekte olan sunta, MDF, kontrplak gibi yapay yapı malzemeleri vardır. Ahşabın kesilmek suretiyle standart boyutlara getirilmiş haline ise kereste adı verilir.

Ahşap Neden Tercih Edilmelidir?

* Ahşap yüksek taşıma hacmine sahiptir. 1kg ahşap, 1kg betondan veya çelikten daha fazla yük taşır.

* Ahşap malzemeler depreme ve değişik iklim koşullarına dayanabilir. Ahşap, kimyasal sıvılar ile işlenmek suretiyle böcek tahribatı ve çürümesi tamamen önlenebilen bir malzemedir.

* Odunsu dokusu, diğer bitki dokularına oranla en dayanıklı olanıdır.

* Ahşap kolay yandığı düşünülmekte olan bir malzemedir. Kesit büyüdükçe ahşabın yanma süresi uzar. Yangına karşı ısı geçirmeksizin ve kömürleşme özelliği sayesinde 600-800 derecede dayanma gücünü kaybeden beton ve çelikten daha dirençlidir.

* Ahşap, yenilenebilmekte olan bir yapı malzemesidir. Yenilenebilir nitelikte olması, üstün ısı yalıtımı ve az enerji ihtiyacı duyması gibi ayrıcalıkları ile çok tercih edilen bir yapı malzemesidir.

* Montajı insan gücü ile yapılabilir. Farklı malzemelere göre hava koşullarından etkilenmez. Aşırı sıcak hava, soğuk, kar ve yağmur gibi olaylar ahşap dışında tüm yapı uygulamalarına etki eder.

* Farklı yapı malzemelerinde daha sonradan ortaya çıkabilecek eksik bir demir konulması, kaynak yanlışı ve kalıbın erken alınması gibi hayati değer taşıyan kötü sonuçları taşıma sıkıntısı neredeyse sıfıra yakındır. Böylelikle de deprem riski her zaman sıfıra yakındır.

* Bunun yanında ahşap yapılar söküldüğünde daha az kayıp ile yeniden kurulabilir. Ahşabın onarım ve plan değişikliği kolaydır. Müşteriye "bireysel müdahale" imkanı tanır.

* Ahşap, çevre ile kimyasal bir denge oluşturur. Çevreden etkilenmez ve çevreyi de etkilememektedir. Çevre ile uyumlu olması sebebi ile yüzyıllar boyu varlığını sürdürebilir. Bu noktaya en güzel örnek ise 600 ve 700 yaşına varabilen ahşap camilerdir.

Ahşap Kutu

Kutu; genel olarak düz bir tabanı ve kapağı bulunan; genellikle küp veya dikdörtgenler prizması biçiminde üretilmiş kap. Bununla beraber gündelik kullanımda, çok değişik amaçlarla kullanılan, pek çok değişik geometrideki nesne de tanımlama kolaylığı bakımından kutu olarak adlandırılır. Kutular genellikle tahta, metal, karton ya da plastik gibi sert ve dayanıklı ürünlerden üretilir. Çoğunlukla nesneleri taşımak ya da muhafaza etmek amacıyla kullanılır.

Ahşap kutu modelleri mutfak, yatak odaları ve iş yerlerinde sıklıkla kullanılmakta dekoratif ürünler içinde yer almaktadır. Ahşap kutu ile dağınık olan aksesuarları veya malzemeleri kolayca tek bir yere toplayabilirsiniz.

© Tüm Hakları Saklıdır Helen Lazer 2013-2021
WHATSAPP ÜZERİNDEN BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ